Ébredések Alapítvány

Az árverésre bocsátott szolgáltatás neve:
Munkaadók számára érzékenyítő és stigmacsökkentő tréning megváltozott munkaképességű, mentális problémával élők foglalkoztatottságának javítása érdekében

Kikiáltási ár: 190 000 Ft

Ébredések Alapítvány - Esélyegyenlőségi pályázatA projekt rövid bemutatása:
A stigmacsökkentő képzés a pszichés problémával élők hatékony rehabilitációját és foglalkoztatását, munkaerőpiaci inetgrációját hivatott segíteni. A 12 órás interaktív workshop során a résztvevőket érzékenyítjük a pszichés betegségekkel kapcsolatos problémákra, erősítjük a rehabilitáltakkal való együttműködő-készséget és kommunikációs technikák elsajátításával segítjük és ösztönözzük hatékony befogadásukat és elfogadásukat. A képzés tájékoztat ezekkel a betegségekkel, a kriminalitás-kockázatokkal kapcsolatos valós információkról, eloszlatva a – gyakran média keltette – mítoszokat. A tréning igazolja, hogy a stigma miatt a munkaerőpiacon is diszkriminált munkavállalók gyakran az egészségesekkel egyenértékűek. A képzés segítséget nyújthat abban is, hogy általában a vállalaton belüli, valamint a magánéleti konfliktusokat jó hatásfokkal kezelni tudjuk.

A projekt típusa
Képzések és tréningek

Milyen vállalatnál valósítható meg a projekt:
Kisvállalat, Középvállalat, Nagyvállalat

Vállalaton belüli célcsoport
Minden olyan munkatárs, akik kapcsolatba kerülnek a rehabilitált munkatársakkal.

A megvalósuló projekt időtartama:
Felkészülés: 1 hét, tréning 12 óra (2 nap)

Hány főt érint a projekt
10-25

A projekt kapcsolódása a nyertes HEFOP és/vagy EQUAL projekthez
HEFOP projektünk célja az érintett szakemberek hálózatának kialakítása és pszichiátriai és pszicho-szociális problémákkal küzdők integrált foglalkoztatására és komplex munka-rehabilitációjára történő felkészítése a Józsefvárosban volt. Ez a projekt voltaképp folytatása HEFOP-os projektünknek, hiszen itt a fogadó (munkáltatói) oldal felkészítése zajlik bizonyítékokon alapuló módszerekkel arra, hogy minél hatékonyabb legyen klienseink munkába történő visszailleszkedése. Gyakran a megfelelő ismeretek, technikák hiánya gátolja a munkaadók hajlandóságát ezen emberek fogadására.

A projekt indokoltsága
Közép-magyarországi Munkaügyi Központ munkatársai tájékoztatása szerint a mentális probléma miatt leszázalékolásra kerülő betegek nagyobb százalékban kapnak rehab. járadékot, mint más betegséggel élő társaik, ugyanakkor a munkaadók legtöbbször elkerülik a foglalkoztatásukat. Ennek egyértelmű oka a pszichiátriai zavarokat övező félelem, e betegségek nem valós adatokra, hanem gyakran bulvár-sajtóra támaszkodó „ismerete”. A mentális zavarokkal élők körében pedig valójában sokkal több a munkaképes ember van, s állapotuk javulását legalább 30%-kal javítja a reintegráció.

A projekt várható hatása – esélyegyenlőség megvalósulása szempontjából – a munkáltatói szervezetre
A munkáltatók érdekeltek abban, hogy megváltozott munkaképességű embereket nagyobb számban foglalkoztassanak, az újabb szabályozás nyomán. A pszichés zavarral élők közt nagyon sok igen jó képességű, felkészült ember van, akiket pont a stigma akadályoz a munkavállalásban. A stigma beépül az önképükbe is, elvéve önbizalmukat a munkakereséshez, elfogadják a diszkriminált élethelyzetüket. A pályázó által gondozott és munkára felkészített emberek közül 65% dolgozik, 34% a munkaerőpiacon önállóan képes volt elhelyezkedni, és megállja a helyét. Ez is jelzi, milyen komoly tartalékok vannak e területen. A pályázó és más jó gondozási és rehabilitációs gyakorlatot megvalósító civil szervezetek és a munkáltatók találkozása biztonsággal és sikerrel alkalmazható, fiatal munkavállalókat tesz elérhetővé a munkáltatók számára, akiknek eredményes továbbgondozása is garantált a támogatott foglalkoztatás alapelvei szerint.

Szűkebb értelemben vett üzleti siker
Fiatal, nagyon motivált, jól felkészült, testi fogyatékkal nem rendelkező munkavállalók, akik közül sokan teljes értékű munkavállalók (eddigi a stigma akadályozta). Büntetés fizetés elkerülése.

Szélesebb értelemben vett üzleti siker
Hasznosság a köz számára, pozitív kapcsolat a közösséggel, előnyös anyagi kondíciók, költség-hatékony HR, jó felkészítést nyújtó civil partnerek, akik igény szerinti munkaerőt közvetítenek, gondoznak.

A kikiáltási ár indoklása
Tréning-anyag összeállítása, 60 ezer Ft, 2 tréner, fejenként 60 ezer Ft honorárium, betegséggel élők közreműködése, fejenként 25 ezer Ft, 2 fő.

A szervezet tevékenysége
A szervezet innovatív misszióval működő bölcsőszervezet, amely pilot programokat indít. Közösségi pszichiátriai és addiktológiai területen egészségügyi és szociális szolgáltatást nyújt, képzéseket végez, szakértésben vesz részt. Felnőttképzési központ. Emellett reform-pszichiátriai és antistigma civil networköket (lefnet.hu, nyitnikek.hu) indított el. Stigmacsökkentő, szervezetfejlesztő, foglalkoztatási rehabilitációs program működik. 2005 óta önálló, miután a Semmelweis Egyetem kiszerződött a Közösségi Pszichiátriai Centrum működtetésére és a közösségi pszichiátriai oktatásra.

Jogi forma: alapítvány

Adószám: 19673374-1-42

Honlap címe: www.ebredesek.hu

» Vissza