Special Pécs Fogyatékosokért Alapítvány – KARRIER MÁSKÉPP!

spfa_logo1

 

KARRIER MÁSKÉPP!

A szolgáltatás kikiáltási ára:
150.000 Ft

A Karrier Másképp! interaktív, életnagyságú, érzékenyítő társasjáték, ahol a játékosok egy-egy értelmi sérült ember életébe helyezkedve építenek karriert. A program során a játékosok szembesülnek azokkal a nehézségekkel és problémákkal, amiket sérült társaink napi szinten átélnek. A játék az iskolai évektől egészen az első igazi munkahelyig vezeti végig a résztvevőket az eltérő sérültségi szinten lévő ember életútján. A játékosok karakterkártyák alapján játszanak végig egy sérült életutat, amelynek során a munkaerő-piaci érvényesülés kiemelt figyelmet kap. A programot értelmi sérült játékmester vezeti.

A szolgáltatás témája:
Fogyatékos személyek integrációja

A projekt típusa:
Képzés, tréning

Kiknek ajánlott:
Kisvállalat, középvállalat, nagyvállalat

Vállalaton belüli célcsoport:
A Karrier Másképp! társasjátékba minden munkatárs bevonható, beosztástól, kortól és nemtől függetlenül.

A projekt időtartama:
1 nap (kb. 45 perc egy játék, egyszerre maximum 6 játékos)

Érintettek létszáma:
30 fő

A projekt indokoltsága:
A játék során a résztvevők megtapasztalják, hogy az értelmi sérült embereknek milyen nehézségekkel kell szembenézniük a hétköznapokban. Külön figyelmet kapnak a programban az egészséges emberek számára is kihívást jelentő, a munka világából vett élethelyzetek: a munkakeresés, állásinterjú, portfólió összeállítása, hivatali ügyintézés, beilleszkedés az új munkahelyi környezetbe. A projekt célja az előítéletek csökkentése, a sérült és ép társadalom egymás felé nyitása és a résztvevők saját élményen keresztüli érzékenyítése, szemléletváltása.

A projekt várható hatása:
A szimulációs játék során a résztvevők olyan speciális környezetbe kerülnek, amiben előtte még sosem voltak. Saját élményen keresztül ismerik meg egy értelmi sérült ember életútját, kifejezetten munkaerő-piaci nézőpontból. A játék egy létező társadalmi problémát dolgoz fel,  így a résztvevők nyitottabbá válnak a másság iránt. A szituációs játékok hatására könnyebben viszonyulnak az értelmi sérült emberekhez.

A programnak köszönhetően a munkatársak számára nem okoz majd nehézséget értelmi sérült ügyfelek, vagy munkatársak kezelése. A játék során szerzett tapasztalataik hatására erősödik a munkatársak empátiája, nyitottabbá és elfogadóbbá válnak. A Karrier Másképp! játék során a résztvevők elsajátítják azokat az alapvető készségeket, amik az értelmi sérült emberekkel való kommunikációban lényegesek. Ez az ügyfélkezelésben és akár egy jövőbeli állásinterjún is hasznos tapasztalatot jelent.

A projekt szűkebb értelemben vett üzleti sikere:
A projekt hatására fejlődik a munkatársak empatikus készsége, befogadóbbá válnak, mindez pozitív és elfogadó munkahelyi légkörhöz vezet, ami az eredményes és gördülékeny munkavégzés egyik alapja.

A projekt szélesebb értelemben vett üzleti sikere:
A vállalat beépítheti a projektet a CSR programjába, és nagyobb eséllyel pályázhat további, esélyegyenlőséghez kapcsolódó támogatásokra.

A kikiáltási ár indoklása:
A program megvalósítása során felmerülő költségek jelentős része az Alapítvány szakértőinek munkabérét fedezi.  Az ő szakmai munkájuk, illetve értelmi sérült kollégánk szakmai tudása szellemi termékként a kikiáltási ár részét képezik.

A civil szervezet bemutatása:
A Special Pécs Fogyatékosokért Alapítvány különös figyelmet szentel a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű értelmi és/vagy egyéb fogyatékkal élők, a tanulásban akadályozott, valamint autista hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű sérültek életvitelének, munkaerő-piaci esélyeinek fejlesztésére, javítására. Az alapítvány rehabilitációs tevékenységet folytat alternatív módszerek alkalmazásával. Céljuk, hogy személyre szabott és átfogó szolgáltatást nyújtsunk, és a sérült emberek normál munkahelyen, az elvégzett munkáért járó piaci munkabérért dolgozhassanak.

A Special Pécs Fogyatékosokért Alapítvány weboldala: www.specialpecs.hu/special-pecs/rolunk/