“Egy gyönyörű természeti környezet még szebbé tételében segédkeztünk”

DSCN9203

2014 júliusában valósította meg a Gelbert Eco Print Kft. és a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány azt a fenntarthatósági üzletet, amit a 6. Civil Liciten kötöttek.

A programon a cég 10 kollégája vett részt, őket 2 önkéntes alapítványi segítő kísérte. Az Ipoly folyó Letkés és Szob közötti, mintegy 8 km szakaszát járták be 6 kenuval. Megtisztították a vízben úszó, valamint a part menti hulladéktól. Gumikesztyűben és csáklyák segítségével összesen 20 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze a mederből és vízfelszínről.

 

A Gelbert ECO Print Kft nyomdaipari termelő üzem, tevékenységéből adódóan kiemelt fenntarthatósági terület számukra a környezetvédelem. Öko-üzemükben valódi, 100%-ban alkoholmentes nyomtatási technológiát alkalmaznak, központi festékezőrendszerük lehetővé teszi, hogy nyomdagépeikbe csőrendszer segítségével adagolják a festéket, így csökkentették az üzem festék és energia felhasználását és a gyártási hulladék mennyiségét. A nyomtatáshoz környezetbarát festékeket használnak, a felhasznált papír forrása és útja pedig vissza-követhető. Munkáltatóként a munkahelyi környezetért, a munkavállalókért és telephelynek otthont adó közösségért is felelősséget éreznek, ezért döntöttek úgy, hogy a 6. Civil Licit aukción a környezetvédelmet és a vállalati önkéntességet összekapcsoló, folyótisztítási programra fognak licitálni.

A Civil Licit aukcióval új vizekre evezett a Magosfa Alapítvány,  korábban ismeretlen fórumon és közegben próbálhatták ki magunkat, ami számukra is valódi kihívást jelentett kihívás. A Civil Licit új kapcsolatokat, együttműködéseket is jelentett számukra, és az Alapítvány nevének, céljainak és tevékenységének nagyobb ismertségét tette lehetővé.

A szolgáltatás megtervezésekor fontos cél volt, hogy a résztvevők átérezzék a rájuk szabott feladat súlyát, fontosságát. Úgy alakították ki a programot, hogy a résztvevőket mély vízbe dobják, a feladat sikeres teljesítése után a folyószennyezési problémát átfogóan látják majd és elkötelezetté válnak a környezet- és természetvédelem ügyei mellett.
“A Gelbert Eco csapat együttműködő hozzáállása, felhőtlen jókedve nagy segítségünkre volt a megvalósítás során, az első pillanattól tudtuk: ez az akció csak sikeres lehet. A nehéz folyószakaszokkal  is könnyebben leküzdöttük ezzel a vidám csapattal.  A folyótisztást megszakító csapatépítő játékokat is nagyon élvezték a kollégák. Jólesett, hogy a résztvevők bizalommal fordultak felénk, a munka nehézsége ellenére így búcsúzott a csapat: szívesen jönnének még. A csapat meglepően sok szemetet szedett össze, a végeredményen is látszik, hogy komolyan vették a feladatot. A Gelbert Eco csapata sokaknak példát mutathat!” Foglalta össze tapasztalatait  Juhász Lilla a Magosfa Alapítvány munkatársa.

DSCN9243           DSCN9249

DSCN9265            DSCN9288