Gyógynövények szárítására és aszalásra alkalmas „sörkollektort” építettek Toldon a BASF munkatársai az Igazgyöngy Alapítvánnyal.

IMG_0850A BASF Hungária Kft. a 2014-es Civil Licit Aukción vásárolta meg az Igazgyöngy Alapítvány átfogó fenntarthatósági szolgáltatását, ami a környezeti, gazdasági és a társadalmi felelősségvállalást egyaránt magában foglalja. Mélyszegénységben élőknek teremt lehetőséget, hogy gyógynövénytermesztés-gyűjtés meghonosításával önfenntartó tevékenységbe kezdjenek, aktív résztvevői legyenek a gazdasági körforgásnak. Komplex ismeretbővítő és készségfejlesztő program során újrahasznosított alumínium dobozokból gyógynövényszárításra alkalmas napkollektorokat építettek a résztvevők. A vállalati önkéntes programként megvalósított esemény fejleszti a munkatársak szociális érzékenységét, csökkenti előítéleteiket, a kollégák informális kapcsolatai erősödtek és új tartalommal gazdagodtak.

 7. Civil Licit Aukciót megelőzően a vállalat a kollégák bevonásával választotta ki, hogy mely tételekre licitáljanak az eseményen. A munkatársak visszajelzései alapján az Igazgyöngy Alapítvány projektje volt a legnépszerűbb a vállalatnál, erős licitversenyben lett végül győztes a BASF Hungária. A programot 2015. május 29-én, 20 munkatárs és 10 mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű helyi érintett részvételével valósították meg. A program nagyon szép emlék a résztvevőknek, nyitottabbá tette a kollégákat és többen érdeklődtek az önkéntesség iránt a projekt hatására.

 

sorkollektor sorkollektor2

 

„A belső kommunikációs rendszeren keresztül kaptuk a felhívást az önkéntes napról, azért csatlakoztam a kezdeményezéshez, mert fontosnak érzem, hogy abból a sok jóból, amit kaptam, valamennyit én is visszaadjak. Több üzletágból csatlakoztak kollégák a programhoz, a nap folyamán két csapatban dolgoztunk: a kollégák egy része az alapítványi épületben az asszonyokkal közösen üveget festett, míg a többiek egy aszalóberendezés készítésében segédkeztek a helyi asztalosnak. Azóta a Facebookon értesültünk, hogy az önkéntes napon készített aszalót üzembe helyezték és használják a helyiek az aszaló berendezést. Nagyon szimpatikus volt a kezdeményezésben, hogy a művészi alkotás révén megmutatják a gyerekek, hogy mindenki képes valamit alkotni.” – mesélt élményeiről az egyik önkéntes kolléga.

„Tapasztalataink alapján mindenkinek ajánljuk a Civil Liciten való részvételt, mert ez egy friss, progresszív kezdeményezés. A BASF-nél jól működött, hogy a kollégákat már a licit előtt bevontuk a döntéshozatalba, így elkötelezettebbek voltak a megvalósítás során is, a licitáló vállalatként érdemes ezt a módszert alkalmazni. A projekt során elégedettek voltunk az együttműködéssel, egy csodás napot köszönhetnek kollégáink az Igazgyöngy Alapítványnak, ahol azt is megtanultuk, hogy mindenki jó valamiben.”  – foglalta össze az együttműködést Horváth Vanda, a BASF Hungária Kft. PR vezetője.