A Civil Licit Aukcióról

Mi is az a Civil Licit?

A 2015-ben immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Civil Licit egy olyan rendhagyó aukció, amelyen nem műtárgyak kerülnek kalapács alá, hanem olyan programokat kínálnak fel civil szervezetek, amelyek vállalatoknál valósulnak meg. A licitre bocsátott szolgáltatások lehetnek például környezetvédelemmel, munkahelyi esélyegyenlőséggel, egészségmegőrzéssel, hátrányos helyzetűek támogatásával és más, fenntarthatósághoz kapcsolódó programok, tréningek, képzések, vagy tanácsadás, amely komoly szerepet játszik a vállalaton belüli és kívüli együttműködés és tolerancia megteremtésében. Az elmúlt 7 évben fenntarthatósági árverésünkön több mint 70 civil szolgáltatás kelt el és valósult meg a for és non-profit szektor együttműködésében.

Mikor és hol kerül megrendezésre a Civil Licit?

A 8. Civil Licit aukció időpontja: 2015. november 12. ANKERT

Az árverést vezeti: Winkler Nóra

Milyen programokra lehet licitálni?

A civil szervezetek szolgáltatásaikat a vállalati szféra igényeinek megfelelően alakítják ki. A rendezvényen 11 szervezet 11 programjára lehet licitálni a vállalatok vezetőinek, képviselőinek. A főbb témakörök a következők:

 • Környezetvédelem, zöld munkahely programok
 • Befogadó munkahely programok: hátrányos helyzetűek és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő programok
 • Családbarát munkahely kialakítása, magánélet és a munkahelyi feladatok összehangolása
 • Munkahelyi esélyegyenlőség megteremtése
 • Fogyatékos személyek integrációja
 • Hátrányos helyzetűek és romák felzárkóztatása, esélyegyenlősége
 • Egészségmegőrzés, egészség-fejlesztés, egészséges életmódra nevelés
 • A társadalom ismereteinek, kompetenciáinak fejlesztése (pl. gazdasági, pénzügyi ismeretek, digitális kompetencia, a tanulás tanulása)
 • Egyéb társadalmi és/vagy környezeti fenntarthatóságot szolgáló programok

A korábbi évek civil szolgáltatásainak részletes bemutatása a Civil szolgáltatások menüpont alatt érhető el.

Mit jelent a Civil Licit egy civil szervezetnek?

A Civil Licit egy civil szervezet számára egyfelől bemutatkozási és kapcsolat-felvételi lehetőség a vállalati szférával. Másfelől piaci lehetőség egy szolgáltatás értékesítésre, egy vállalati ügyfél megszerzésére. Ha egy civil szervezetnek már van olyan szolgáltatása, amelyet vállalatoknak nyújt, a Civil Liciten értékesítheti. Ha még nincs ilyen szolgáltatása, itt az alkalom, hogy kialakítson egyet. A Civil Liciten való indulással egy civil szervezet az adományok és a pályázatok mellett egy újabb forráslehetőséghez juthat. Emellett a Civil Licit Alapítvány segítséget és tanácsadást nyújt a civil szervezetek számára szolgáltatásaik kialakítására és projektmenedzsmentjére.

Hogyan vehet részt egy civil szervezet a liciten?

A Civil Liciten való megjelenés jogát pályázás során nyerhetik el civil szervezetek. 11 civil szervezet juthat be a licitre, a beérkezett pályázatok alapján a független szakmai zsűri 22 civil szervezetet választott ki, akik átfogó képzési programon vettek részt. A képzésen vállalati fenntarthatósági, kommunikációs, HR és tréner szakértők segítségével dolgozták fel a résztvevők a projektmenedzsment,  kommunikáció, fenntarthatóság, vállalati igények és elvárások, valamint a termékfejlesztés témaköreit. A képzést követően 2,5 perces pitchen mutatták be a bíráló bizottságnak fenntarthatósági szolgáltatásaikat a továbbjutók, így került kiválasztásra a 11 civil szolgáltatás, amelyekre november 12-én licitálnak a fenntarthatóság ügye mellett elkötelezett vállalatok.

Mit jelent a Civil Licit egy licitáló számára?

A Civil Liciten évről évre képviseltetik magukat nagy multinacionális vállalatok, illetve közepes és kisebb vállalkozások egyaránt. A felelős gondolkodás már elvárás egy eredményességre törekvő vállalattal szemben. A vállalatok keresik CSR projektjeikhez a területen tapasztalattal rendelkező szervezetek segítségét. Olyan szolgáltatásokat keresnek, amelyek beilleszthetőek, kapcsolódnak tevékenységükhöz.

A Civil Licit Alapítvány tapasztalatai szerint a vállalkozásoknak valóban versenyelőnyt jelent, ha fenntarthatósági és CSR tevékenységükbe civil szervezetektől származó kapacitást és szaktudást vonnak be. A résztvevők emellett megismerkedhetnek a társadalmi felelősségvállalás ügyét valóban komolyan vevő vállaltokkal és ezek CSR-gyakorlatával, valamint lehetőségük nyílik együttműködések megkötésére a résztevőkkel. Az árverés emellett egy nagy médiavisszhangot kiváltó esemény, amelynek PR és reklámértéke is számottevő.

Miért érdemes a Civil Licit aukcióhoz csatlakozni?

 • Mérsékelt áron tehet szert olyan professzionális szolgáltatásokra, mint munkahelyi esélyegyenlőségi tanácsadás, környezetvédelmi képzések, vagy önkéntes programok. A szolgáltatásokat olyan civil szervezetek nyújtják, akik felhalmozott tudással és tapasztalattal rendelkeznek saját területükön.
 • A felkínált szolgáltatások sokszínűsége biztosítja, hogy a vásárolt szolgáltatás beilleszthető legyen az Ön társadalmi felelősségvállalási stratégiájába.
 • Egyedi és kreatív módon mutathatja be cége kiváló fenntarthatósági programját a szakma és a nagyközönség számára.
 • Részt vehet azon az exkluzív képzésen, ahol hazai, élenjáró szakemberek mutatják be a vállalati felelősségvállalás esélyegyenlőségi, környezetvédelmi és kommunikációs irányait, jó gyakorlatait.
 • Új kapcsolatokat alakíthat ki nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalási szakembereivel, az ország politikai döntéshozóival, közismert és a fenntarthatóság ügye mellett elkötelezett személyiségekkel, vezető civil szervezetek képviselőivel.
 • Megjelenhet fenntarthatósági híreivel a hazai szaksajtóban.

Mit vállalnak a Civil Liciten résztvevő vállalatok?

A résztvevő cégek egy-egy felelős vezetővel képviseltetik magukat az árverésen. Nem szükséges előzetesen kötelezettséget vállalni, csak akkor kell licitálni, ha valamelyik árverezésre kerülő program megtetszik. Eredményes licitálást követően az érintett civil szervezetek és vállalkozások szándéknyilatkozatot írnak alá, valamint elismerő oklevelet kapnak.

Az aukción vásárolt szolgáltatások megvalósításának ütemezése a felek megállapodásának függvénye. A liciten megvásárolt szolgáltatást a megvalósítást követően kell a civil szervezet részére kifizetni.

Hogy történik a licitálás?

A licitálás az aukció szabályai szerint zajlik. Akár meglehetősen alacsony kikiáltási áron is olyan programokat „szerezhetnek be” a licitáló cégek és szervezetek, amelyek hozzájárulnak a társadalmi felelősségvállalás erősítéséhez, illetve a környezeti fenntarthatóság növeléséhez, ezeken keresztül a vállalati kultúra és a munkatársi elköteleződés javulásához, valamint a tudatos munkaadói és vállalati image erősítéséhez. A civil szervezetek és gazdasági szereplők részére a Civil Licit Alapítvány kizárólag lehetőséget biztosít a Civil Liciten való részvételre és találkozásra, együttműködések megkötésére. A Civil Liciten való részvétel nem jelent garanciát arra, hogy az árverésen minden program gazdára talál. A licitálást megnyerő cég és az aukcióra bocsátott szolgáltatást nyújtó civil szervezet a licitforduló végén szándéknyilatkozatot ír alá, melyben kölcsönösen vállalják a program megvalósítását. A civil szervezet és a cég közötti megállapodásban a Civil Licit szervezői nem vesznek részt.

 

Mit kell tennem, ha szeretnék licitálóként megjelenni a Civil Liciten?

Amennyiben licitálóként szeretne részt venni az aukción, jelentkezzen a info@civillicit.hu e-mail címen vagy a 30/555-2850-es telefonszámon. A résztvevő vállalatok száma korlátozott, ezért a sikeres részvétel érdekében vegye fel mielőbb a kapcsolatot a Civil Licit Alapítvánnyal.

 

A Civil Licit hétéves sikere számokban

 • Több mint 72 sikeresen létrejött üzlet a for-profit és non-profit szféra képviselői között.
 • Több mint 16 millió forint értékű üzlet.
 • 170 vállalati résztvevő.
 • Több mint 90 résztvevő civil szervezet.
 • Több mint 700 sajtómegjelenés az eseményről és annak eredményeiről.
 • Több ezer egyedi látogató a www.civillicit.hu weboldalon az esemény időszakában.
 • Több mint 6000 látogató a Civil Licit kísérőeseményein.
 • Több mint  70 millió forint reklámérték a sajtóban.

A 2015-ös Civil Licit rendezvény támogatója:

ME

A 2015-ös Civil Licit rendezvény szakmai partnere:

   kovet

 

Civil Információs Centrum Budapest

A 2015-ös Civil Licit partnere:

lofficecoworking_color_print

umbrella_logo_2012

Z_logo1

Created with GIMP

ankert