A Civil Licitről

Mi is az a Civil Licit

Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Civil Licit egy olyan rendhagyó aukció, ahol nem műtárgyak kerülnek kalapács alá, hanem piaci szolgáltatásokat kínálnak megvételre civil szervezetek, amelyekért nem műgyűjtők, hanem vállalkozók, vállalatok versenyeznek. A licitre bocsátott szolgáltatások lehetnek például tréningek, kommunikációs képzések, tanácsadások, amelyek amellett, hogy hasznosak a vállalatok számára, óriási szerepet játszanak a vállalaton belül és kívül a tolerancia, együttműködés és esélyegyenlőség megteremtésében.

Mikor és hol kerül megrendezésre a Civil Licit?

2010. június 9-én 14 órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Milyen szolgáltatásokra lehet licitálni a program során?

A rendezvényen 15 szervezet 15 szolgáltatására lehet majd licitálni a cégek, vállalatok vezetőinek, képviselőinek. A főbb témakörök a következők:

A civil szervezetek termékeiket, szolgáltatásaikat a vállalati szféra igényeinek megfelelően alakították ki.

A civil szervezetek szolgáltatásainak részletes bemutatása a Civilek menüpont alatt érhető el a.

Hogy történik a licitálás?

A licitálás az aukció szabályai szerint zajlik. Már ötvenezer forintos kikiáltási ártól olyan programokat vehetnek igénybe a licitáló cégek és szervezetek, amelyek hozzájárulnak az esélyegyenlőség igényének vállalaton belüli növeléséhez, ezen keresztül pedig a vállalati kultúra és a munkatársi elköteleződés erősítéséhez, valamint a tudatos munkaadói és vállalati imidzs erősítéséhez, amely előbb-utóbb megtérül és gazdasági előnyöket is eredményez.

Mit vállalnak a Civil Liciten résztvevő vállalatok?

A résztvevő cégek egy-egy felelős vezetővel képviseltetik magukat az árverésen. Nem szükséges előzetesen kötelezettséget vállalni, csak akkor kell licitálni, ha valamelyik árverezésre kerülő szolgáltatás megtetszik, és természetesen csak a nyertes licitálóknak kerül pénzbe a részvétel.

Milyen előnyökkel jár a vállalatoknak a Civil Licit programba való bekapcsolódás?

Az eseményről a helyi és országos médiumok is beszámolnak. Az Ön cégének bemutatkozásán kívül arra is lehetősége nyílik, hogy hosszú távú együttműködést létesítsen a programmal és a többi résztvevővel. Az eseményen való részvétel magában foglalja az Ön vállalati logójának megjelenését a Civil Licit weboldalán, sajtóanyagaiban, a későbbi kiadványokban, továbbá a Civil Licit rendezvényen. A sikeresen licitáló cégek, vállalatok számára elismerő oklevelet adunk át, illetve egy köszönő hirdetést is megjelentetünk egy országos hetilapban.

Milyen kísérőprogramra lehet számítani az aukciót követően?

A licitálást követően egy stand up comedy fesztivál veszi kezdetét, ahol a fellépő művészek a humor univerzális nyelvén mutatják be az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód kérdését a széles nagyközönségnek.

Mit kell tennem, ha szeretnék licitálóként megjelenni a Civil Liciten?

Amennyiben részt kíván venni az Ön vállalata is, jelentkezzen a tamogato@civillicit.hu e-mailen vagy a 06 1 240 38 03-as telefonszámon. A résztvevő vállalatok száma korlátozott, ezért a sikeres részvétel érdekében vegye fel mielőbb a kapcsolatot a Civil Licit szervezőivel.

A Civil Licit program háttere bővebben

Egyre több civil szervezet ismeri fel, hogy fennmaradásához, missziójának kiteljesítéséhez piacképessé kell tennie szolgáltatásait, és értékesítenie kell azokat. Ezzel egy időben örvendetesen nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek komolyan gondolják, hogy a gazdasági teljesítmény mellett a társadalmi környezettel való harmonikus együttélés is elengedhetetlen a hosszú távú sikerek eléréséhez.

Civil Licit logo 2010Magyarországon a hátrányos helyzetű emberek életének, problémáinak, nézőpontjának ismerete a többségi társadalom tagjai körében nem elterjedt. Jellemző viszont, hogy amit nem értünk és nem ismerünk, attól tartunk, és távolságot tartunk. Ez indokolatlanul megnehezíti az együttélést és a hátrányos helyzetű emberek bevonását a munka világába.

A Civil Licit elnevezésű program 2008-ban jött létre az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft támogatásával, amely egy esélyegyenlőségi árverés olyan civil szervezetek és vállalkozások részvételével, amelyek felvilágosult és aktív hozzáállással, valamint tenni akarással viseltetnek az esélyegyenlőség ügye iránt.

Az aukción első alkalommal 2008-ban másfél millió forint értékben keltek el szolgáltatások, míg tavaly összesen több mint hárommillió forintot gyűjtöttek össze a résztvevő civil szervezetek. Az elkelt szolgáltatások elsősorban a hatékonyabb vállalati működést, a környezettudatosabb gondolkodást, a belső kommunikáció és a munkatársi környezet és elfogadási hajlandóság javítását voltak hivatottak elősegíteni a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

A rendezvény támogatói az ESZA Nonprofit Kft., a MAG Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt remélik, hogy idén még több szervezet, vállalat „kap kedvet” a Civil Liciten való részvételre.

A Civil Liciten való részvétel jogát a civil szervezetek pályázat keretében nyerhetik el. A pályázat kiírója a tavalyi évhez hasonlóan az ESZA Nonprofit Kft. A médiavisszhangot kiváltó, ingyenes stand up comedy előadással egybekötött alkalom során a nyertes civil szervezetek lehetőséget kapnak az Európai Unió által támogatott projektjükkel kapcsolatos tevékenységük bemutatására, az általuk képviselt értékek népszerűsítésére.

Az ESZA Nonprofit Kft. nem vállal garanciát arra, hogy az árverésen egy-egy civil szervezet szolgáltatása el is kel majd. Az ESZA Nonprofit Kft. a civil szervezetek és gazdasági szereplők részére kizárólag lehetőséget biztosít a Civil Liciten való részvételre. A licitálást megnyerő cég és a pályázatot benyújtó civil szervezet a licitforduló végén szándéknyilatkozatot ír alá, melyben vállalja a program megvalósítását. A civil szervezet és a cég közötti megállapodásban az ESZA Nonprofit Kft. nem vesz részt.

A beérkezett pályázatok a Civilek menüpont alatt tekinthetők meg.

» Vissza