A Civil Licitről

Mi is az a Civil Licit?

A 2011-ben negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Civil Licit egy rendhagyó aukció. A rendezvényen nem műtárgyak kerülnek kalapács alá, hanem olyan programokat kínálnak fel civil szervezetek, amelyek megvalósítását gazdasági szereplők tervezik. A licitre bocsátott szolgáltatások lehetnek például tréningek, kommunikációs képzések, tanácsadások, amelyek nagy szerepet játszanak a vállalaton belül és kívül a tolerancia, együttműködés és esélyegyenlőség megteremtésében.

Mikor és hol kerül megrendezésre a Civil Licit?

2011. november 17. 15 órakor a Néprajzi Múzeum Dísztermében.

A rendezvény fővédnöke:
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes

A rendezvény házigazdái:
Winkler Nóra és Novák Péter

Milyen programokra lehet licitálni?

A rendezvényen 15 szervezet 15 programjára lehet majd licitálni a cégek vezetőinek, képviselőinek. A főbb témakörök a következők:

A civil szervezetek szolgáltatásaikat a vállalati szféra igényeinek megfelelően alakítják ki.

A civil szervezetek szolgáltatásainak részletes bemutatása a Civilek menüpont alatt érhető el.

Mit jelent a Civil Licit egy civil szervezetnek?

A Civil Licit egyfelől bemutatkozási és kapcsolat-felvételi lehetőség a civil szervezetek számára. Másfelől módjuk lesz az általuk képviselt témák megjelenítésére, vállalati ügyfelekkel ígéretes kapcsolatok kiépítésére. Ha egy civil szervezetnek már van olyan programja, amelyet vállalatoknak dolgozott ki, a Civil Liciten bemutathatja. Ha még nincs ilyen szolgáltatása, itt az alkalom, hogy kialakítson egyet.

Hogyan juthat be egy civil szervezet a licitre?

A Civil Liciten való megjelenés jogát pályázás során nyerhetik el civil szervezetek. A 2011-es pályázati útmutató megtalálható itt: pdf letöltése. A benyújtási határidő: 2011. szeptember 30.

15 civil szervezet juthat be a licitre, a pályázók körét egy független szakmai zsűri választja ki.

Hogy történik a licitálás?

A Civil Licitről 1.A licitálás az aukció szabályai szerint zajlik. Akár meglehetősen alacsony kikiáltási áron is olyan programokat „szerezhetnek be” a licitáló cégek és szervezetek, amelyek hozzájárulnak a társadalmi felelősségvállalás erősítéséhez, illetve a környezeti fenntarthatóság növeléséhez, ezeken keresztül a vállalati kultúra és a munkatársi elköteleződés javulásához, valamint a tudatos munkaadói és vállalati imidzs erősítéséhez.

Mit vállalnak a Civil Liciten résztvevő vállalatok?

A résztvevő cégek egy-egy felelős vezetővel képviseltetik magukat az árverésen. Nem szükséges előzetesen kötelezettséget vállalni, csak akkor kell licitálni, ha valamelyik árverezésre kerülő program megtetszik. Eredményes licitálást követően az érintett civil szervezetek és vállalkozások szándéknyilatkozatot írnak alá.

Milyen előnyökkel jár a vállalatoknak a Civil Licit programba való bekapcsolódás?

Az eseményről a helyi és országos médiumok is beszámolnak. A résztvevőknek a bemutatkozási lehetőségen kívül arra is lehetőségük nyílik, hogy hosszú távú együttműködést kezdjenek a programmal és a többi résztvevővel. A sikeresen licitáló cégek, vállalatok elismerő oklevelet kapnak.

Milyen kísérőprogramra lehet számítani az aukciót követően?

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is különleges eseménnyel párosul a Civil Licit szakmai rendezvény. A szervezők 2011-ben az improvizáció eszközét választották arra, hogy a széles nyilvánosságot is bevonva bemutassák az esélyegyenlőség vagy éppen a környezetvédelem kapcsán előkerülő élethelyzeteket. Úgy vélik, hogy — a jelen kor egyik legkedveltebb műfaja — az improvizációs színház jó kifejezőeszköze lehet akár az egyenlő bánásmód témakörének bemutatására, jól rávilágíthat annak mélységeire, másfelől a színház nyújtotta nevetés enyhíteni tudja a kialakult feszültségeket, az előítéleteket, a sokszor rosszul berögződött szokásokat.

Mit kell tennem, ha szeretnék licitálóként megjelenni a Civil Liciten?

Amennyiben részt kíván venni az Ön vállalata is, jelentkezzen a tamogato@civillicit.hu e-mailen vagy a 061-240.38.03-as telefonszámon. A résztvevő vállalatok száma korlátozott, ezért a sikeres részvétel érdekében vegye fel mielőbb a kapcsolatot a Civil Licit szervezőivel.

A Civil Licit program háttere bővebben

Civil Licit logóEgyre több civil szervezet ismeri fel, hogy fennmaradásához, missziójának kiteljesítéséhez a vállalatok számára befogadhatóvá kell tennie szolgáltatásait. Ezzel egy időben örvendetesen nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek komolyan gondolják, hogy a gazdasági teljesítmény mellett a társadalmi környezettel való harmonikus együttélés is elengedhetetlen a hosszú távú sikerek eléréséhez.

Magyarországon a hátrányos helyzetű emberek életének, problémáinak, nézőpontjának, valamint a környezeti fenntarthatóság mibenlétének ismerete a társadalom többsége körében nem elterjedt. Jellemző viszont, hogy amit nem értünk és nem ismerünk, attól távolságot tartunk. Ez indokolatlanul megnehezíti az együttélést, a hátrányos helyzetű emberek bevonását a munka világába, valamint környezeti értékeink megóvását.

A Civil Licit elnevezésű program 2008-ban jött létre, amely egy esélyegyenlőségi árverés olyan civil szervezetek és vállalkozások részvételével, amelyek felvilágosult és aktív hozzáállással, valamint tenni akarással viseltetnek a társadalmi felelősségvállalás ügye iránt. Az aukción elkelő programok a hatékonyabb vállalati működést, a környezettudatos gondolkodást, a hátrányos helyzetű emberek elfogadási hajlandóságát hivatottak elősegíteni a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

A Civil Liciten való részvétel jogát a civil szervezetek pályázat keretében nyerhetik el. A Civil Licit szervezői nem vállalnak garanciát arra, hogy az árverésen egy-egy program gazdára talál. A civil szervezetek és gazdasági szereplők részére kizárólag lehetőséget biztosít a Civil Liciten való részvételre. A licitálást megnyerő cég és a pályázatot benyújtó civil szervezet a licitforduló végén szándéknyilatkozatot ír alá, melyben vállalja a program megvalósítását. A civil szervezet és a cég közötti megállapodásban a Civil Licit szervezői nem vesznek részt.

A Civil Licit szakmai támogatója:

Civil Licit szakmai támogatója - Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A Civil Licit főtámogatója:

A Civil Licit főtámogatója - OTP Bank

Támogatók:

A Civil Licit támogatói

Szakmai partner:

A Civil Licit szakmai partnere - KÖVET

Médiatámogatók:

A Civil Licit médiatámogatói

» Vissza