Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete – VACSORA A SÖTÉTBEN

 

 

 

 

 

 

VACSORA A SÖTÉTBEN

A szolgáltatás kikiáltási ára:
180.000 Ft

A szervezet egy sötét vacsorára invitálja az érdeklődőket. Az este során háromfogásos borvacsorát fogyaszthatnak el teljes sötétségben. Az est további különlegessége, hogy látássérült felszolgálók tálalják a vacsorát, kalauzolják a vendégeket. A fordított helyzet célja, hogy a látássérült résztvevők segítettből segítővé váljanak; a látó vendégek pedig átélhetik, milyen segítséget kérni, milyen azt elfogadni, megélni, hogy egy mindennapi, egyszerű dolgot, mint az evés, hogyan tudnak vizuális visszacsatolás nélkül megvalósítani.

A szolgáltatás témája:
Fogyatékos személyek integrációja

A projekt típusa:
Egyéb

Kiknek ajánlott:
kisvállalat, közepes vállalat, nagyvállalat.

Vállalaton belüli célcsoport:
A közös élmény erősíti a csoportkohéziót, szemléletformáló hatása pedig az egyén szempontjából jelentős. Bármely pozíciót betöltő személynek javasolt.

A projekt időtartama:
3 óra

Érintettek létszáma:
30 fő

A projekt indokoltsága:
A felvázolt projekt ötvözi a munkáltatók céljainak és a feléjük irányuló nemzetközi és társadalmi elvárásoknak való megfelelés lehetőségeit. Emellett a munkavállalók szemlélete pozitív, a társadalmi esélyegyenlőséget elősegítő irányba változik és egy rendkívüli közösségi élményben lehet részük. Ezzel a különleges élménnyel megszakítható a hétköznapok monotonitása, amely a munkavégzés hatékonyságát is javítja.

A projekt várható hatása:
A projekt során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a látássérült személyek élethelyzeteibe, lehetőségeikbe és a látás kiesésének kompenzálására szolgáló módszerekbe. A „saját élmény” során szerzett tapasztalatokat – munkakörüktől függően – munkavégzésük közben is hasznosíthatják, ezzel tökéletesítve cégük szolgáltatásainak színvonalát. A különleges élmény következtében a résztvevők empatikus képességei általánosságban is javulnak, így a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni attitűdváltozás, viselkedés a társadalmi esélyegyenlőség javítását szolgálja. A munkáltatói szervezet szempontjából projektünk a munkavállalók által alkotott csoportok kohézióját segíti elő. Ez a munkaközösség befogadóbbá tételében játszik jelentős szerepet, ami hosszú távon a társadalmi befogadást és esélyegyenlőséget erősíti.

A projekt szűkebb értelemben vett üzleti sikere:
A projekt – csapatépítő hatásának köszönhetően – a team hatékonyságát növeli. Az átélt helyzet egyben nyitottabbá, elfogadóvá tesz, növeli a munkavállaló problémamegoldó készségét és kreativitását.

A projekt szélesebb értelemben vett üzleti sikere:
Szélesebb értelemben a munkavállalók szemléletének pozitív irányú fejlődése jelenti a projekt eredményességét. Ezzel a szervezet a felé irányuló társadalmi elvárásoknak való megfelelést is teljesíti.

A kikiáltási ár indoklása:
A háromfogásos éttermi borvacsora ára fejenként 6000 Ft (6 000 x 25 = 150 000 Ft). Szeretnénk ugyanakkor egyszerűsített foglalkoztatás keretében kereseti lehetőséget biztosítani a látássérült felszolgálóknak, hiszen tény, hogy látássérültként jóval nehezebben jutunk munkához (500 00 Ft). Így a kikiáltási ár összesen 200 000 Ft.

A civil szervezet tevékenységi területe:
A LÁSS küldetése mozgás gazdag életmódra biztatni minél több látássérült és látó fiatalt és felnőttet. Célunk elősegíteni, hogy a fenti csoportok együtt mozogjanak, s ezáltal a sport a látássérült emberek társadalmi befogadását elősegítő eszköz legyen. Programjaink között helyet kapnak heti rendszerességű edzések, túrák, érzékenyítő programok, valamint sporttáborok is. Az egyesület működése önkéntesek összefogásán alapul. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy egyesületünknél magas a látássérült önkéntesek száma, hiszen saját életünk könnyítéséért magunk tehetünk legtöbbet!