12 szolgáltatás kerül kalapács alá a 7. Civil Liciten

Az idei Civil Liciten a vállalatvezetők Work-fitnessre, öko ebédszünetre, csapatépítő vályogház-felújításon való részvételre is tehetnek ajánlatot, de akár az „Ízek, versek, találkozások fogyatékos emberekkel” című programon is részt vehetnek, amennyiben licitálnak 2014. november 12-én. A Civil Licit fenntarthatósági árverésre idén is rekordszámú pályázat érkezett. A szakmai zsűri döntése alapján végül tizenkét szolgáltatás nyerte el a jogot az idei civil licitcsatán való indulásra.

IMG_5602A rekordszámú, összesen 100 pályázóból az idei évben is egy független bírálóbizottság választotta ki a legjobbakat. A kiválasztás fő szempontjai között szerepelt többek között a vállalati hasznosíthatóság és megvalósíthatóság, a fenntarthatóság és a projekt ár-érték aránya. „A Civil Licit kiemelt célja, hogy a for-profit és a non-profit szektor közötti együttműködést segítse, ami nem az adományozásról, a jótékonykodásról, hanem a valós piaci alapokon nyugvó üzleti kapcsolatról szól, melyben a civil szervezet, mint szolgáltató jelenik meg a vállalat életében” – mondta el Kiss Gyöngyvér, a Civil Licit Alapítvány szóvivője. „A Civil Liciten eladásra kínált programok megvételével nem csak egy szolgáltatást vásárol a vállalat, hanem a projekt megvalósítása során a fenntartható gazdaság, növekedés, környezet és társadalom megteremtéséhez is egy lépéssel közelebb kerül” – tette hozzá a szóvivő.  Az idei Civil Licitre beválogatott projektek között szerepel fogyatékosok integrációját és megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését támogató szolgáltatás, zöld munkahelyi program, a vállalat belső működését, a munkatársak lojalitását és együttműködési képességét javító tréning, a mélyszegénységben élők élethelyzetének jobbításához is hozzájáruló önkéntes és csapatépítő projekt valamint a munkahely és a családi feladatok összehangolást elősegítő szolgáltatás is.

A vállalati nézőpont erősítését szolgálta az is, hogy a bírálóbizottság munkájában olyan cégek kommunikációs, humánerőforrás vagy CSR (corporate social responsibility – szervezetek társadalmi felelősségvállalása) vezetői, szakemberei is részt vettek, akik nyitottak a civil szervezetekkel való együttműködésre illetve szervezetük kiemelten fontosnak tartja a fenntarthatósági szempontok figyelembevételét a vállalat működése során. Így segítették idén a folyamatot többek között az Erste Bank, a MAVIR, a PwC Magyarország, a Szerencsejáték Zrt., az IBM Magyarország szakértői. A szakmai grémiumban a vállalati oldal képviselői mellett szakmai együttműködők is részt vettek, így az idei Civil Licit fenntarthatósági árverés fő támogatója és szakmai partnere az ERSTE Alapítvány képviselője, továbbá a Magyar Adományozói Fórum és a Budapesti Civil Információs Centrum szakértői.

„A projektek színvonalából és a beérkezett pályaművek számából is egyértelműen kimutatható, hogy a civil szervezetek felismerték a vállalati együttműködésekben rejlő piaci lehetőséget” – mondta el Bessenyei Hajnalka, az ERSTE Alapítvány program menedzsere. „Egyfelől nagy öröm volt ennyi jó projektötletet olvasni, másfelől sajnálom, hogy nem lehet még több civil szereplőnek és programnak lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra az idei Civil Liciten” – értékelt Bessenyei Hajnalka.

„A Civil Licit kezdeményezés remek platformot teremt a vállalati és civil szféra egymásra találására. Ezt igazolják a beérkezett pályázatok is, melyek kiemelkedő üzleti lehetőségek a vállalatok számára – mondta el Hackl Mónika, a MAVIR Zrt. kommunikációs vezetője.

Dr. Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum igazgatója szerint az idei pályázatok legígéretesebb változása az előző évekhez képest az, hogy a civil szervezetek több olyan kiváló projekttel jelentkeztek, amelyek a megváltozott munkaképességű társadalmi csoportok munkaerőpiaci integrálására, foglakoztatásuk ösztönzésére irányult. „A projektek nemcsak a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének növeléséhez járulnak hozzá, hanem a vállalatok munkatársainak érzékenyítésével, a munkahelyi diverzitás növelésével az üzleti szektor szereplői is hasznos tapasztalatokhoz juthatnak” – fűzte hozzá Dr. Molnár Klára igazgató.

A Szerencsejáték Zrt. tavaly először vett részt a Civil Liciten, melyen nagy licitversenyt követően sikerült elvinniük a kiválasztott szolgáltatást. A program azóta sikeresen meg is valósult, így mindenképpen szeretnének az idei évben is a licitálók között lenni. 2014-ben a bírálóbizottság munkájában is részt vettek. „Nagyon szerencsésnek tartjuk, hogy a pályázó és a kiválasztott szervezetek is mind kikiáltási árban, mind témában széles skálán mozognak, így minden vállalat megtalálhatja a liciten a számára ideális megoldást – legyen szó akár esélyegyenlőségről, akár környezetvédelemről, környezettudatosságról, akár munkahelyi egészség-megőrző programokról” – mondta el Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője.

„A Kormány elkötelezett minden olyan program támogatása mellett, amely a civil szervezeteket összekapcsolja a gazdaság szereplőivel – segítve a közöttük gyakran nehezen induló párbeszéd előmozdítását. A Civil Licit kezdeményezés a vállalatok CSR tevékenységre való ösztönzésén keresztül segíti a civil szférát. Ezeken a fenntarthatósági árveréseken évről-évre egyre több üzleti megállapodás születik a civil társadalom tagjai és a vállalatok között, támogatva ezzel a vállalatok felelős gondolkodását és olyan fontos területeket, mint a környezetvédelem, a munkahelyi esélyegyenlőség. Az pedig személyes érdeklődésem miatt is külön örömre szolgál, hogy a sport is felkerült a napirendre.” – nyilatkozta Csepreghy Nándor, helyettes államtitkár a Miniszterelnökség, mint az esemény támogatójának képviselője.

A kiválasztott szolgáltatások az idei évben 2014. november 12-én kerülnek kalapács alá a Civil Licit fenntarthatósági árverésen. A szervezők várják azon vállalatok jelentkezését, akik nyitottak a civil szervezetekkel való együttműködésre, illetve a környezeti és társadalmi fenntarthatóság megteremtésére. Jelentkezni az info@civillicit.hu e-mail címen, illetve a 06 1 240 38 03-as telefonszámon lehet.

A 2014-es Civil Licit szakmai támogatója az ERSTE Alapítvány és Magyarország Kormánya. Az esemény szakmai partnere a Magyar Adományozói Fórum.