Fókuszban az egyéni felelősségvállalás

Fókuszban az egyéni felelősségvállalás

Innovatív szolgáltatásokkal segítené a vállalati fenntarthatóságot a civil szektor

Lezárult a pályázati időszak a nyolcadik Civil Licit fenntarthatósági árverésre. A civil szervezetek által fejlesztett innovatív üzleti szolgáltatások hosszútávú szemléletformálásra törekszenek, a fenntarthatóság minden részterületén. A pályamunkákat szakmai zsűri értékeli, a kiválasztott civil szervezetek átfogó menedzsment képzésen vesznek részt a novemberi aukció előtt.

 

Civil szervezetek üzleti szolgáltatásokkal pályázhattak a nyolcadik Civil Licit fenntarthatósági aukción való részvételre. A pályázati időszak lezárult, összesen 77 érvényes pályamunkát fog értékelni a szakmai zsűri. Az idei program különlegessége, hogy a kiválasztott civil szervezetek átfogó képzésen készülnek fel a vállalatokkal közös munkára és értékteremtésre. A képzésen azt is megtanulhatják, hogyan tudnak hosszútávon is üzleti partnerségre lépni a vállalati szektorral.

 

A korábbi évekhez hasonlóan, a fenntarthatóság minden részterületéről pályáztak a nonprofit szektor képviselői. „A pályázati időszak minden évben nagyon izgalmas a Civil Licit Alapítvány életében, mert az árverésre kínált szolgáltatások határozzák meg az adott év aukcióját. Külön öröm számunkra, hogy sok olyan szervezet pályázott idén, akik a korábbi években nem jelentkeztek az árverésre. Az Alapítvány célja, hogy a civil szektort segítse fenntartható működésének megteremtésében, amelynek szerintünk egyik eszköze a civileknél felhalmozódott szakmai tudás megosztása és integrálása a vállalati folyamatokba. Hiszünk benne, hogy az aukción való részvétel lehet az első lépés egy gyümölcsöző üzleti partnerség kialakításában.” – mondta el Nemes Szilárd, a Civil Licit Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

A civil szervezetek által benyújtott pályázatok között idén a legnépszerűbbek a képzések és tréningek, amelyek nagy része a munkavállalók szemléletformálását célozza. Fontos szempont az idei szolgáltatások esetében a munkavállalók egyéni felelősségvállalásának fejlesztése. A civil szervezetek a hétköznapokban is alkalmazható módszerekkel tanítanák meg, hogyan tudják fenntarthatóan élni mindennapjaikat a vállalat munkatársai. „Azért jók ezek a vállalati környezetben megvalósuló komplex programok, mert együttesen pozitív hatást gyakorolnak egyéni, vállalati és társadalmi szinten egyaránt.” – emelte ki a kuratórium elnöke. Kedvelt téma a környezettudatosság és a vállalatok működésében egyre inkább kiemelt szerepet kapó, a munka és magánélet egyensúlyának megteremtését célzó, valamint a munkahelyi együttműködést fejlesztő programok.

 

A pályázatokat szakmai zsűri értékeli és választja ki a fenntarthatóság, értékteremtés és üzleti hasznosság szempontjából legígéretesebb 22 civil szolgáltatást. A bíráló bizottságban a fenntarthatóság iránt elkötelezett szakmai szervezetek, a sajtó és a leendő vásárlókat képviselő vállalati szektor is képviseli magát, hogy minden szempont megfelelő súlyt kapjon a kiválasztási folyamatban. A szakmai zsűri által kiválasztott 22 civil szervezet átfogó képzésen vesz részt, amelynek célja, hogy minél több társadalmi innovációt célzó szolgáltatás jöjjön létre.

A 11 legjobb, árverésre kerülő szolgáltatás kiválasztása a startup szcénában bevált, nyilvános Pitch alkalmon történik, ahol a civil szervezetek próbára tehetik megszerzett tudásukat és a képzésen tökéletesített üzleti szolgáltatásukat. A végső megmérettetésre a fenntarthatóság ügye mellett elkötelezett és a szektorok közötti szinergiák kiaknázását kiemelten fontosnak tartó Loffice Budapest Közösségi Irodaházban kerül sor.

A bíráló bizottság döntéséről és a kiválasztott szervezetekről a Civil Licit Alapítvány weboldalán és Facebook oldalán is folyamatosan tájékoztatást nyújt.