Közös értékteremtés és szakmai partnerség

A 8. Civil Licit Aukcióra beérkezett 77 érvényes pályázatból 22-őt választott ki a vállalati, fenntarthatósági és civil szakértőkből álló bíráló bizottság. A legnépszerűbb projektek a munkahelyi esélyegyenlőség, zöld audit, társadalmi felzárkózás és a munkatársak érzékenyítése területén tudják segíteni a felelős vállalatokat. A továbbjutók képzési programon készülnek fel a novemberi árverésre, ahol 11 szolgáltatás kerül kalapács alá. 

A Civil Licit Aukció a vállalati és civil szektor közötti együttműködés fejlesztéséért indult útjára 8 évvel ezelőtt. A rendhagyó árverésen civil szervezetek által fejlesztett szolgáltatásokra licitálnak a felelős vállalatok képviselői. A korábbi évekhez hasonlóan idén is pályázati úton jelentkezhettek a civil szervezetek. A 77 beérkezett pályázatot független bíráló bizottság értékelte, a bírálati szempontok között szerepelt a vállalati értékteremtés, hasznosíthatóság, az ár-érték arány és a fenntarthatóság ügyének szolgálata is.

 „Hiszünk abban, hogy a szakértő civil szervezetek szakmai és üzleti partnerként tudják segíteni a vállalatok felelős működését. Az elmúlt években és az idén benyújtott pályázatok is azt mutatják, hogy a civil szektorban megvan a nyitottság a vállalati együttműködésekre. A civil szervezeteknek el kell hinniük, hogy hosszútávon, üzleti és szakmai partnerként is együttműködhetnek a cégekkel.  Abban kívánunk a most induló képzési programunkkal segítséget nyújtani, hogy piacképes és kiváló minőségű civil szolgáltatásokkal hosszú távon is számíthasson egymásra a két szektor.” – mondta el Nemes Szilárd a Civil Licit Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A bíráló bizottságban a civil és fenntarthatósági ernyőszervezetek és tanácsadók mellett képviseltették magukat olyan nagyvállalatok is, akik a fenntarthatóság mellett elkötelezettek és nyitottak a valóban felelős működésre. Az idei évben a kiválasztási folyamatot szakmai munkájával segítette az ERSTEBANK Hungary Zrt, a Microsoft Magyarország, az E-ON Magyarország, a Generali Biztosító Zrt., a RÁvezető Projekt Kft a Követ Egyesület és a Budapesti Civil Információs centrum.

Az idei évben először csatlakozott a bíráló bizottsághoz a civil együttműködések és az önkéntesség mellett elkötelezett Generali Biztosító Zrt.  „A Civil Licit, egyedülálló kezdeményezésként olyan projektek megvalósítását teszi lehetővé a vállalati és a civil szektor között, melyekre e nélkül a kapocs nélkül nem biztos, hogy lenne lehetőség. Ezekből az együttműködésekből valódi értéket teremtő kezdeményezések indulhatnak el, egyszerre téve színesebbé a vállalatok CSR stratégiáját, és remek alkalmat kínálva a civileknek arra, hogy egyedi, kreatív tevékenységüket szélesebb körben megismertessék, valamint szaktudásukat elmélyítsék. A Generali,a közösségi kapcsolatokra nagy hangsúlyt fektető vállalatként örömmel vett részt a szakmai zsűrizésben, és kíváncsian várja a novemberi licit eredményeit” – mondta Balázs Edina, a Generali Biztosító Zrt. CSR szakértője.

A Budapesti Civil Információs Centrum szakmai partnerként évek óta segíti a Civil Licit Alapítvány munkáját, és részt vesz a pályázatok értékelésében is. „A Budapesti Civil Információs Centrum harmadik éve kapta meg a felkérést, hogy a Civil Licit Alapítványhoz beérkező pályázatokat bírálja. Jó látni, hogy évről évre jobb és átgondoltabb pályázatok érkeznek be. A szervezetek egyre inkább tudatosak,  tovább gondolják és elhelyezik a vállalati struktúrába az ő általuk közvetített értékeket. Bízzunk benne, hogy az aukcióra kerülő szolgáltatások mindegyike el fog kelni az árverésen.”  – értékelt Mráz-Horváth Edina a Budapesti Civil Információs Centrum programvezetője.

A 22 kiválasztott szolgáltatást benyújtó civil szervezet egyedülálló képzési programon vesz részt a következő hetekben. Az együttműködésen és gyakorlati tanuláson alapuló programban a termékfejlesztés, projektmenedzsment ismereteken túl a civil szervezetek betekintést nyernek a vállalati szektor működésébe is. A képzés egy nyilvános pitch-csel zárul, ahol a zsűri kiválasztja azt a 11 civil szolgáltatást, melyek novemberben kalapács alá kerülnek a 8. Civil Licit Aukción. A  civil szolgáltatások és az árverés iránt érdeklődő vállalatok az info@civillicit.hu e-mail címen kérhetnek tájékoztatást a programról.